Tävlingskommittén


Tävlingskommittén (TK) består av ett gäng engagerade medlemmar. Vi i TK anordnar och ansvarar för tävlingar från lokal nivå. Vi arbetar alla ideellt med detta och vi har en sak gemensamt: vårt intresse för hästar, ridning och tävling. Det är just det och att få vara en del av denna härliga gemenskap som driver oss. Ambitionen är att anordna minst två tävlingar per år.

Våra mål:

· Arrangera framgångsrika tävlingar och vara en bra förebild inom ridsport och tävling.

· Arrangera hemmatävlingar på olika nivåer anpassat för ridskolans elever (lokala tävlingar i dressyr och hoppning för häst och ponny samt paradressyr för häst)

· Ambitionen att arrangera fler Pay & Jump / Pay & Ride

· Engagera fler medlemmar till att vara funktionär under tävling men också som stöd inför och efter tävling. Många och bra funktionärer ökar möjligheten för oss att hålla fler tävlingar.

· Skapa klubbkänsla och gemenskap mellan tävlingsryttare, elever och personal. Finnas som stöd för alla medlemmar som vill börja tävla och lära sig mer. Samt öka samarbetet mellan föreningen och närliggande stall med privathästar.

· Allt överskott från tävlingar går tillbaka in i verksamheten Här ser du datum för planerade aktiviteter.

För att föreningen ska få ställa ut ryttarlicener ska föreningen året före arrangera eller vara medarrangör vid minst en tävling.

För att du som ryttare ska få starta på våra klubbtävlingar behöver ha genomfört kursen ”tävla hos JRF”. Denna hålls av ridskolans personal. Håll utkik på hemsidan, sociala medier eller via Min Ridskola efter nya kursdatum.

För att få starta på våra tävlingar från lokal nivå så måste ryttaren ha Grönt Kort. Det är därför glädjande att vi nu har Emelie Ekberg som nu är utbildad att få ha Grönt Kort kurser. Håll utkik på hemsidan, sociala medier eller via Min Ridskola efter nya kursdatum.


Vi behöver alltid funktionärer till våra tävlingar och uppskattar alla som vill hjälpa till. Vill du vara funktionär kan du läsa mer här om vad det innebär. Vill du vara med och hjälpa till som funktionär kan du att ta kontakt med någon i TK eller e-posta till funktionar@jarfallaryttarforening.se.

Har du tankar, idéer och förslag på förbättringar av tävlingsverksamheten är du välkommen att ta kontakt med någon i TK eller e-posta till tavling@jarfallaryttarforening.se.

I tävlingskommittén ingår:
Jenni Svensson – sammankallande. jenni.svensson@jarfallaryttarforening.se
Cilla Carlsson, cecilia.carlsson@jarfallaryttarforening.se
Helena Frisk, helena.frisk@jarfallaryttarforening.se
Tove Hallgren Muselli, tove.hallgrenmuselli@jarfallaryttarforening.se


Om oss som sitter i TK

Jenni Svensson - Text och bild kommer snart

Cilla Carlsson - Text och bild kommer snart

Helena Frisk


Jag är med i TK för att jag vill vara med och bidra till att skapa glädje och gemenskap runt tävlingarna och framförallt är det väldigt roligt att anordna tävlingar. Man blir alltid lika glad när man ser alla fina hästar och glada ryttare som startat och vilken härlig gemenskap det bidrar till bland våra medlemmar.

Jag började rida när jag var 5år. Vi lånade en shetlandsponny av en vän till familjen. När jag var 7år fick jag min första häst en B Ponny som hette Blå Vit. Namnet fick hon eftersom hon var skimmel och blev ”blå och vit” när det regnade och hon blev blöt. Det var också då jag började rida på ridskola en dag i veckan.

Jag började rida på Järfälla Ryttarförening år 2018 och fick då plats i en grupp på onsdagar och fredagar.


Favorithästen på Järfälla: Det finns många fina hästar på Järfälla Ryttarförening men Gipsy och Knut (Mr Know It All) är välutbildade och positiva och ger alltid en trevlig

ridkänsla. Den perfekta ridskolehästen som passar för alla oavsett nivå eller gren. Sedan kommer jag alltid att sakna fina Nicke (Geniek) som inte längre är med oss. Han har också en härlig personlighet och temperament. Det är en fantastiskt ödmjuk häst som alltid gör sitt bästa i både dressyr och hoppning.

Dagar då jag är i stallet är alltid på måndag- och söndagskvällar och så ofta jag kan på tävlingsdagar. Jag försöker även köpa någon lektion i andra grupper emellanåt.

Om jag måste välja mellan dressyr och hoppning blir det svårt. Jag tycker båda är väldigt roligt och som många har jag funnit tjusningen i dressyren senare i livet då det mest var hoppning som gällde under juniortiden. Oavsett så är känslan när man hittar samspelet med hästen fantastiskt.

Den bästa funktionärsposten. Svårt, det finns så många roliga. Men om jag måste välja så är det där man får se så mycket som möjligt av de som tävlar, som löpare eller skrivare på dressyr eller tidtagare eller banpersonal på hopptävling.

Ett speciellt tävlingsminne. Det var längesedan men det var när jag skulle starta en regional hopptävling i Högbo på vår egen uppfödning, en C ponny avkomma efter Blå Vit. Han var himla rädd för vattenpölar och vägrade alltid gå igenom. Det hade ösregnat hela natten och tävlingen skulle vara på utebanan och det var vattenpölar överallt. Men väl inne på banan så brydde han sig inte ett dugg om vattenpölarna och klarade banan galant.


Tove Hallgren Muselli


Jag är med i TK för att jag älskar att tävla med allt vad det innebär. Göra hästen extra fin, härlig gemenskap med andra klubbtävlande där vi peppar varandra och för att se om jag och hästen kan bli lite bättre än förra gången.

Då jag själv tycker det är så kul att tävla så vill jag även hjälpa föreningen att skapa bästa förutsättningarna för att arrangera tävlingar. Det är härligt att dela intresset med andra likasinnade och så roligt att se alla duktiga ekipage och vara med att skapa bästa möjliga förutsättningar för att deras tävling ska ge så bra upplevelse som möjligt. Jag tycker Järfälla Ryttarförening är en fantastisk förening och jag hjälper gärna till med det jag kan bidra med.

Jag tävlade mycket i hoppning när jag var ung. Men växlade till dressyr för jag tycker det är roligt att se hur min inverkan med små medel kan göra skillnad.

Jag började rida när jag var 7år.

Jag började rida på Järfälla Ryttarförening år 2022.

Favorithästen på Järfälla: Det finns många fina hästar på Järfälla Ryttarförening men mina favorithästar är Messi och Lova. Jag älskar deras personligheter och de ger en fantastisk känsla på ryggen.

Dagar då jag är i stallet är alltid på tisdagar- och fredagar och lördagar. Så ofta jag kan på tävlingsdagar. Jag har även barn som rider på Järfälla Ryttarförening.

Den bästa funktionärsposten. Jag gillar de flesta funktionärsuppgifter. Främst de där man har kontakt med ryttarna så man kan direkt bidra med att ge dom en bra känsla med trevligt bemötande.

Ett speciellt tävlingsminne. Mitt bästa tävlingsminne var våren 2024 när Järfälla Ryttarförening hade den årliga på påskdressyren. Jag hade inte tävlat på 25 år. Jag trodde aldrig att jag skulle tävla igen men det var så kul. Det var maskeraddressyr så man fick välja sin egen musik till sin utklädnad. Det var så himla kul. Så då blev jag fast igen. Jag tävlar för att det är kul med upplevelsen. Sedan är det så klart roligt om man får höga poäng också. Men det är främst gemenskapen med de andra tävlandena och alla delaktiga som gör det så roligt.

Att vara funktionär på Järfälla Ryttarförening

Att vara funktionär i samband med tävling eller annan aktivitet är ett sätt för dig som medlem att engagera dig, men även en förutsättning för att vi ska kunna ha en egen tävlingsverksamhet.

I samband med en tävling finns det många uppgifter och det behövs många händer och fötter! Du hjälper till med det du kan och känner dig trygg med! Du får alltid en genomgång innan så du vet vad det innebär att vara funktionär på just den platsen du har. Oavsett vad du hjälper till med så är insatsen mycket uppskattad och du får även en härlig upplevelse och möjlighet att lära känna andra medlemmar på ett lite annat sätt.

Får yngre personer vara funktionärer? Ja! Barn och ungdomar får vara funktionärer men de kan inte ha roller som kräver utbildning eller stort ansvar. Det finns vissa åldersgränser för funktionärer på tävlingar enligt Svenska Ridsportförbundets (SvRF) Tävlingsreglemente (TR). Ålderskraven varierar beroende på vilken funktion man har och vilken nivå på tävlingen.

Vill du vara med och hjälpa till som funktionär kan du att ta kontakt med någon i TK eller e-posta till funktionar@jarfallaryttarforening.se.

Här kan du också se vad de olika funktionärsposterna innebär. 

FUNKTIONÄRSHANDBOK >>